Therapie met paarden

Een paard is een kuddedier, denkt niet in (ver)oordelingen en is uiterst gevoelig voor signalen die een ander – bewust of onbewust-  geeft. Zit jij bewust of onbewust niet goed in je vel, maar laat je dat aan de buitenwereld niet merken, een paard prikt daar dwars doorheen. Een paard houd je niet voor de gek en hengelt het probleem feilloos bij je naar boven. Dit proces wordt vanaf de zijlijn ondersteund door de therapeut.

Het gaat tijdens de therapie-sessie om de ervaringen met het paard: wat doet dat bij mij? Herken ik dat? Wat gebeurt er dan precies? Ben ik daar blij mee of wil ik er iets aan veranderen? De ervaringen met het paard zijn een metafoor voor ervaringen in het dagelijkse leven.

 

Therapie met behulp van paarden is een ervaringsgerichte manier van leren. Onmiddellijk kan wat gevoeld en zichtbaar wordt, worden geïntegreerd en, als dat gewenst is veranderd en geoefend worden. Omdat paarden alleen in het Nu leven, zullen zij meteen de verandering spiegelen.

Therapie via contact met paarden maakt een diepe indruk, waardoor ruimte ontstaat voor verdere ontwikkeling. Je valt minder snel terug in oude patronen vanwege de directe verbinding tussen denken, voelen en doen. Deze manier van ervaringsgericht leren heeft levenslang impact en komt steeds weer op je netvlies op relevante momenten. Daardoor kun je blijvend putten uit deze ervaringen bij het nemen van besluiten die bij jou passen.

Dit maakt het coachproces uniek en zuiver. Therapie met behulp van paarden is heel puur!